Publicitatea s-a mutat pe Internet? Desigur, nu cu totul, iar zilele televiziunii și ale printului sunt încă departe de a fi numărate, dar asta nu înseamnă că piața de advertising online nu crește în fiecare an. Cu procente spectaculoase. Astfel încât este greu să ne imaginăm cum vor putea supraviețui companiile (în special cele care oferă bunuri sau servicii destinate consumatorilor finali) fără o prezență consistentă în mediul online.

În 10-20 de ani, majoritatea oamenilor își vor lua informațiile în cea mai mare parte de pe Internet, pentru că au crescut pe Internet. Long story short, brandurile au tot interesul să fie prezente online într-o manieră cât mai credibilă, cu conținut de calitate, cu mesaje scurte și bine direcționate, cu povești care au potențial să devină virale. Astăzi nu mai este vorba de reclamă, e vorba de storytelling.

Formatul cel mai potrivit pentru a încorpora toate cele de mai sus este: VIDEO. În ultimii ani, Internetul a cunoscut o explozie de filme de calitate. Vorbim în primul rând de o calitate tehnică la care părinții Youtube puteau doar visa, în primii ani de business. În al doilea rând, calitatea conținutului ca atare – din punct de vedere al script-ului, al poveștii – a cunoscut un salt spectaculos. Short films, clipuri, reclame, video-uri de tip cum se face sau clipuri muzicale – toate acestea au primit bugete substanțiale pentru a fi realizate, pentru că și-au câștigat publicul lor, din ce în ce mai numeros. Însuși Internetul a început să pompeze bani în filme, iar acum nu mai este o surpriză pentru nimeni că Amazon are o divizie de producție de film și propria sa replică la Netflix – Amazon Prime Video. Ca să nu mai vorbim că există bugete serioase pentru producții de scurt metraj, gândite ca parodii / reclame la jocuri video foarte populare, cum este

Care a fost reacția companiilor? Cele mai mari, desigur, au înțeles oportunitatea și au investit în producția de conținut video de calitate. Atenție, însă! – în online lucrurile nu sunt atât de simple. Publicul tânăr de pe Internet se deosebește radical de publicul din epoca de aur a televiziunii, care era ușor de ținut captiv în fața ecranului. Plaja de opțiuni era una îngustă. Acum, plaja de opțiuni este uriașă. Clipul de prezentare al unui produs nu concurează doar cu alte zeci de clipuri similare, ci și cu aproape orice altă bucățică de conținut video (și nu numai) care îl poate distrage pe spectator. Prin urmare, un film bun pentru Internet are mai multe șanse să-și atingă scopul dacă: e scurt, spune o poveste, trezește emoții.

Și mai e ceva! Tinerii born digital nu apreciază publicitatea intruzivă și directivă, care le spune ce să facă, ce să cumpere etc. E preferabil să seduci, nu să constrângi. Pe scurt, e un mediu cu totul nou, cu mijloace de exprimare la îndemâna tuturor, dar în care lucrurile bune se fac așa cum s-au făcut întotdeauna: cu un scenariu bun în spate, cu pregătire serioasă și o echipă competentă.

Abstract Films produce conținut video pentru branduri (companii, instituții publice, instituții de învățământ etc.). Putem porni de la un scenariu gata scris, dar în general ne place să găsim noi și conceptul creativ, ideea. Credem în principiul conform căruia în branded video content nu este în primul rând vorba despre brand sau despre produs, ci despre oameni și felul în care brandul poate să le facă viața mai bună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *