În decursul lunii Aprilie, au avut deja loc 3 evenimente importante pentru industria video. Două dintre ele constau în lansarea sau unor camere noi, de către Panasonic și Sony. Al treilea eveniment este lansarea noii suite de aplicații de la Adobe, care include, desigur, funcționalități noi pentru Premiere, After Effects, Audition și așa mai departe.

Un review foarte sumar pentru toate cele trei, la grămadă, găsiți la Film Riot.

Panasonic GH5

Despre GH5 se vorbea de multă vreme. Se pare că primele impresii ale celor care au pus mâna pe cameră sunt favorabile. Lumea laudă design-ul excelent: butoanele foarte bine amplasate și ușor de apucat/manevrat, amplasarea bateriei, care poate fi scoasă din cameră fără a scoate camera de pe trepied (dar din păcate nu poate fi și încărcată fără a o scoate din cameră), amplasarea bună a celor două sloturi pentru card (și nu orice card, pentru că suportă UHS-II, adică carduri care permit scriere foarte rapidă de date) etc. Să nu uităm de touch screen, care funcționează foarte ok.

Întrebarea este: cum filmează? Din ce am văzut în review-uri, calitatea video este excelentă pentru o cameră de $3.500. GH5 filmează no crop, 4:2:2, 10bit, 60fps în 4K și până la 180fps în FHD. Dar să nu intrăm în preaaa multe detalii tehnice (cum ar fi modul video anamorfic 4:3, 6K – anunțat pentru la vară, la firmware update), pentru că nu încercăm o prezentare exhaustivă, ci doar punctăm câteva lucruri mai interesante. GH5 nu e o cameră low light, dar lumea spune că se descurcă decent, iar acele 4:2:2 și 10bit se simt concret în imaginile obținute. În plus, Panasonic a anunțat cu surle și trâmbițe ca GH5 are un autofocus senzațional și o stabilizare a imaginii tot așa de spectaculoasă, dar există voci care pretind că lucrurile nu stau chiar așa bine la capitolele astea două, mai ales la partea de auto-focus, care îi interesează mai mult pe vloggeri.

În orice caz, contează enorm și cine îl ține în mână… Puteți vedea aici ce poate scoate din camera asta un film maker experimentat (Luke Neumann a filmat chiar două dintre filmele de lansare ale lui GH5 și merită să arunci o privire pe canalul lui de Youtube numai când te gândești că tipul filmează experimental în 8K, cu Red Epic și ceva obiectiv anamorfic…).

Panasonic a făcut o mișcare bună și umblă vorba că vânzările nu sunt rele deloc. În România, F64 a vândut deja sute de bucăți, din câte am auzit. Prietenii de la Whys au adăugat-o deja în geanta lor cu instrumente și le vom cere părerea despre cum se comportă GH5, la ce e bun, ce le place și ce nu le place legat de el.

Sony a9

a9 e și mai cald decât GH5. Acum câteva zile, începeau să apară review-uri pe Youtube, dar Sony încă nu permite publicarea de imagini filmate sau fotografiate cu noul model, care va ajunge în magazinele din State în luna mai, iar în Europa se estimează că abia prin Iunie. a9 va costa în jur de $4.500, iar în Europa va fi și mai scump (£4.500 în UK).

După părerea noastră, a9 nu a fost gândită în primul rând ca o cameră video. De altfel, Sony a poziționat lansarea ca pe un eveniment semnificativ pentru industria de fotografie sportivă și wild-life, a9 venind să înlocuiască modelul a7Rii. Pentru specificații detaliate, aruncați o privire aici sau aici. Pentru cei cu adevărat pasionați, o explicație despre ce înseamnă full-frame CMOS stacked sensor puteți găsi aici.

Cu 693 de puncte de focalizare și un senzor full-frame CMOS de 24,2MPx și cu 20fps în continuous mode, e clar că Sony a aruncat camera asta în primul rând în lupta pentru high speed continuous shooting. Așteptăm să apară mai multe informații cu privire la ce face, mai exact, a9 – dar credem că o versiune mai bună pentru a7Sii, în ce privește funcționalitățile video, se lasă încă așteptată.

Noul Adobe CC

Jason Levine a susținut vineri prezentarea noutăților cu care Premiere Pro vine la pachet în noua versiune. Foarte pe scurt: un panou de comandă nou-nouț, pe nume Essential Graphics, un workflow optimizat, o mai mare ușurință de a folosi the type tool (titluri, forme etc.), o integrare mai intuitivă cu After Effects, Audition și Team Projects. Pentru că totul este foarte proaspăt, merită urmărită prezentarea lui Levine de la un capăt la altul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *