În ultima vreme am studiat cu atenție câteva posibilități de compune un echipament decent pentru proiecte personale. Să spunem că vrei să faci un film, pentru că – nu-i așa?! – ai o poveste de spus, dar nu dispui de bani să-ți cumperi sau să închiriezi echipamentele necesare. Oricum ai da-o, ai nevoie de o cameră, de niște obiective, de un trepied sau un stabilizator de imagine (gimbal, handheld, whatever…), de baterii, carduri, lumini, harduri de stocare, calculator și soft pentru editare etc. Asta ca să nu mai vorbim de sunet, care este cel mai important aspect pe care să-l ai în vedere…

Un setup complet te poate duce de la câteva mii de euro (cam 5-6, minim), la câteva zeci sau sute de mii. Desigur, există varianta să închiriezi toate astea, ceea ce este însă profitabil doar dacă ai într-adevăr un buget la dispoziție și poți să organizezi filmările pe o perioadă determinată de timp. Altfel, e riscant să mai tot închiriezi chestii din când în când, plătind din buzunar, fără să știi când vei termina producția.

Există însă o soluție nu foarte costisitoare pentru cei (ca mine) care doresc să poată filma din când în când câte un interviu sau un foarte scurt metraj, fără însă a putea să dedice timp și bani unui astfel de proiect așa cum scrie la carte – cu actori, producător, sunetist, etc. Dacă vrei, o soluție pentru a putea exersa chestii mai cinematografice pe lângă treburile de zi cu zi.

Este foarte probabil că deții deja un smartphone – iPhone sau altceva. Ei bine, nu e o mare noutate, dar la mine a ajuns mai de curând: există scurt metraje destul de fancy looking sau chiar filme indie, filmate pe iPhone. Vezi mai jos!

Poate nu sunt cele mai reprezentative filme pentru industria cinematografică, dar sunt onorabile și, încă o dată, sunt filmate integral pe iPhone!

Totuși, să ne-nțelegem, asta nu înseamnă că autorii lor au luat iPhone-ul în mână și au început să filmeze. E puțin mai complicat, dar numai puțin. Există câteva device-uri care te ajută să obții o imagine mai bună – mai stabilă, mai cinematică și mai bine… colorată.

În primul rând, există o serie întreagă de adaptoare de obiectiv pentru iPhone (lens adaptors). Printre producătorii cei mai buni în domeniul ăsta: Moondog Labs (lentilă anamorfică), Beastgrip Pro, Olloclip etc. Există adaptoare de lentile de toate felurile – wide, fisheye, anamorfic, telephoto etc. – ai de unde alege. (Valabil și pentru fotografi, nu doar pentru pasionați de film). Un search după “mobile add-on lenses and filters” pe B&H (și nu numai) ar trebui să-ți dea de lucru pentru câteva ore.

Cum spuneam, poți să folosești un adaptor de obiectiv, dar nu poți să filmezi din mână, dacă vrei o anumită calitate. Ai nevoie de un stabilizator de imagine. Printre cele mai bune variante se numără DJI Osmo Mobile, Zhiyun Smooth III sau Smooth Q, dar și unul mai puțin cunoscut de la Steadicam, pe numele lui Steadicam Volt. Poți să te gândești și la un mic rig, de care să mai prinzi diverse mici chestii (cum ar fi un microfon Rode videomicro), caz în care tot la Beastgrip trebuie să apelezi. (Ca fapt divers, Beastgrip este o companie creată de un tip pe nume Vadym Chalenko, care și-a propus să strângă pe Kickstarter 50.000$ ca să dezvolte adaptoare și riguri pentru phoneographers; a strâns vreo 265.000$!).

Adaugă pe listă un powerbank, ca să nu rămâi fără baterie la telefon pe “platoul de filmare”, și o aplicație din AppStore indispensabilă pentru looks and feels – Filmic Pro. Ajungi pe 2500 de lei (fără a include iPhone-ul, desigur), ceea ce este o sumă cu siguranță mult mai mică decât ar trebui să cheltuiești pentru a-ți face setup-ul pentru un mirrorless (ca să nu mai vorbim că și pe ăla ar trebui să-l cumperi, și e ceva mai scump decât un iPhone).

Eu mi-am pus pe lista de cumpărături câteva lucruri, revin când le voi și avea, cu impresii la cald.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *