Ce facem

Foarte simplu: filme. Conținut video.

Mai detaliat:

 • filme corporate pentru companii, instituții, afaceri mai mici sau mai mari
 • branded video content (pe românește, povești despre branduri, doar că filmate)
 • filmări la evenimente publice sau private și editare video
 • clipuri pentru publicitate online / social media
 • mini-documentare
 • interviuri.

Ne ocupăm de concept, producție, post-producție. Avem parteneri cu multă experiență în rentals, care ne ajută când avem nevoie de camere, drone, sisteme de stabilizare, recordere sau alte echipamente mai sofisticate. Avem mare grijă la toate detaliile tehnice, dar ne concentrăm în primul rând pe concept și realizare.

Cum facem

Fiecare proiect are particularitățile lui, dar încercăm pe cât posibil să urmăm o metodă de lucru.

În primul rând, ne întâlnim și ne cunoaștem. Ne povestești despre produsul / proiectul / evenimentul tău. Aflăm despre publicul tău, ce așteptări are de la tine și cum ai comunicat până acum cu el. Stabilim împreună ce fel de conținut ar fi potrivit și facem un plan realist pentru producerea lui. De obicei, scriem tot ce discutăm și stabilim, pentru că experiența ne-a învățat cât de important este să rămână scris.

(Asta în cazul în care ai nevoie de ajutor creativ – concepte, scenariu, decupaj și așa mai departe. Dacă știi exact ce vrei și cauți doar buni executanți, nicio problemă – știm să fim foarte buni executanți).

La treabă!

Filosofia noastră este că toate filmele bune (inclusiv micile spoturi pentru Facebook) mai întâi se scriu. Pornim deci de la un treatment – un scurt text în care propunem un concept, argumentăm de ce răspunde nevoilor pe care ni le-ai descris și ce resurse vor fi necesare pentru producție. De cele mai multe ori, pentru acest efort de creație găsim că se cuvine să fim și plătiți, dar costurile pentru această fază pot fi și resorbite în faze ulterioare ale proiectului.

Fazele ulterioare înseamnă:

 • clientul aprobă conceptul
 • noi venim cu un scenariu / decupaj și cu detalii de producție
 • stabilim împreună bugetul și durata proiectului. Acestea sunt cele două aspecte în care ne întâlnim cu două necunocute.

Prima necunoscută:

Cât durează producerea unui film / clip / spot?

Răspunsul cel mai corect (dar cel mai puțin informativ) la această întrebare este: depinde!

Depinde complexitatea scenariului, de dimensiunea producției, de bugetul alocat și de mulți alți factori particulari. În orice caz, orientativ:

 • filmarea unui eveniment corporate + montaj – 4-5 zile
 • clip pentru social media de 1-2 minute (incluzând discuții și scenariu) – 1-2 săptămâni
 • film de prezentare (companie, instituție, servicii) – în funcție de complexitate, 1 lună sau mai mult
 • mini-documentar (socotim aici inclusiv branded video content) – 1 lună sau mai mult.

În general, calitatea la un buget rezonabil are nevoie de ceva timp.

A doua necunoscută:

Cât costă un film?

Costurile unui film depind de mai mulți factori.

Primul este chiar conceptul: ce urmează să realizăm. Filmăm un eveniment, cu o cameră, un obiectiv și un trepied? Îl edităm repede și punem niște muzică frumoasă pe fundal? Vorbim de sute de Euro. Facem un film mai complex, care presupune actori, efecte, mai multe zile de filmare? Vorbim de mii sau zeci de mii.

Al doilea factor: resursele care ne stau la dispoziție. Este scump să filmăm din elicopter, dar dacă deții unul, asta reduce costurile. La fel, închirierea unui decor (ex. un apartament modern) costă, dar lucrurile se simplifică dacă ne poți pune la dispoziție un spațiu potrivit. În ce privește echipamentele, prețul variază în funcție de ce ne propunem: filmăm cu drone, steadicam, dolly etc. sau ne rezumăm la o cameră și un trepied?

În fine, cel mai important factor în calcularea prețului final este: ce buget ai? Pentru că dacă ai 500 Euro, putem face ceva de 500 de Euro, iar dacă ai 100.000, putem face (cu totul altceva) de 100.000. După ce am stabilit ce îți dorești, e bine să acordăm asta cu un cost estimate și să ne asigurăm că așteptările tuturor sunt clare.

Value for the money

Spus foarte simplu, Abstract Films este un mic studio de producție care oferă și servicii de creație. Suntem un butique de conținut video. În mod normal, conceptul creativ îl asigură o agenție, care te taxează pentru asta, după care te taxează pentru producție, pe care o subcontractează unui studio specializat, agenția jucând rolul clientului în relația cu studioul și coordonând întreg proiectul. Pentru că noi avem resursele creative necesare pentru a suplini partea agenției (adică ce face un art director sau copywriter), contribuim cu de la început până la sfârșit cu: scenariu, storyboard, producție, editare, sunet, efecte, subtitrări, exporturi și ce mai e nevoie.

În mod normal, apreciem un avans ca să ne apucăm de partea de producție, apoi o plată intermediară pentru momentul în care începem post-producția, iar restul la livrare. Nimic special – proceduri standard.

Un cuvânt de final

Sperăm că ești pasionat de orice înseamnă film și că te bucuri când participi la o producție. Noi așa facem de fiecare dată.